فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال نوزدهم شماره 3 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوید انفعال، بنفشه امیدوار*، محمد زارع نژاد صفحات 1-11
    سابقه و هدف

     هدف از پژوهش حاضر پیش بینی صفات سازمان شخصیت مرزی بر اساس ترومای دوران کودکی و جو عاطفی خانواده در افراد معتاد به مواد مخدر بود.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نظر هدف بنیادی و بر اساس چگونگی بدست آوری داده های مورد نیاز همبستگی از نوع پیش بین می باشد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی افراد دارای اختلال سوء مصرف مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر شیراز بوده است که از آن بین با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 123 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند؛ بدین نحو که از بین مناطق مختلف شهر شیراز یک منطقه به طور تصادف و از آن بین  افراد مذکر دارای اختلال سوء مصرف مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد و یلای سبز، حافظ، زندگی نو، درسا و زندگی دوباره واقع در شهر شیراز (به تعداد 123 نفر) انتخاب شدند. گروه نمونه از طریق توزیع پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی لیشنرینگ (1999)، پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ) برنستاین و همکاران (2003) و پرسشنامه استاندارد جو عاطفی خانواده هیل برن (1964) مورد سنجش قرار گرفتند. داده های گردآوری شده در دو سطح مورد تجزیه و تحلیل (آمار توصیفی و آمار استنباطی) قرار گرفت. در سطح آمار از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از رگرسیون چند متغیره به روش همزمان استفاده شد.

    یافته ها: 

    بین صفات سازمان شخصیت مرزی با ترومای دوران کودکی (457/0 =r، 01/0>ρ) رابطه مستقیم و معنادار و بین صفات سازمان شخصیت مرزی با جو عاطفی خانواده (385/0- =r، 01/0>ρ) رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. بین صفات سازمان شخصیت مرزی با ابعاد سوء استفاده عاطفی (58/0 =r، 01/0>ρ)، سوء استفاده فیزیکی (38/0 =r، 01/0>ρ) و  سوء استفاده جنسی (49/0 =r، 01/0>ρ) رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. بین صفات سازمان شخصیت مرزی با ابعاد تایید کردن (43/0-=r، 01/0>ρ)، هدیه دادن (23/0-=r، 01/0>ρ)، تشویق کردن (17/0- =r، 05/0>ρ) ، اعتماد (38/0-=r، 01/0>ρ) و احساس امنیت (36/0-=r، 01/0>ρ)،  رابطه معکوس و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل گویای آن است که ترومای دوران کودکی و جو عاطفی خانواده قادر به پیش بینی صفات سازمان شخصیت مرزی است.

    کلیدواژگان: ترومای دوران کودکی، جو عاطفی خانواده، صفات سازمان شخصیت مرزی و اعتیاد
  • زهرا رجبیان، ناهید طالبی* صفحات 12-18
    سابقه و هدف

     سواد بدنی به معنی ظرفیت فرد برای داشتن سبک زندگی سالم و فعال بدنی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر یک برنامه فعالیت ورزشی منتخب بر سواد بدنی و ترکیب بدن دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی مبتلا به اضافه وزن و چاقی بود.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل، 30 نفر از دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی  (7 تا 12سال) مبتلا به اضافه وزن و چاقی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل جایگزین شدند. گروه تجربی طی 12 جلسه یک ساعته به مدت 8 هفته به تمرین فعالیت ورزشی منتخب پرداختند. قبل و بعد از مداخله مقیاس پرسش نامه سواد بدنی توسط آزمودنی ها تکمیل و وضعیت ترکیب بدنی (قد، وزن، درصد چربی و درصد توده عضلانی) اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس و t وابسته انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش گویای افزایش معنادار سطح سواد بدنی و درصد توده عضلانی و کاهش معنادار وزن کل بدن، شاخص توده بدنی و درصد چربی آزمودنی هاست (05/0≥P).

    نتیجه گیری: 

    می توان چنین نتیجه گرفت که مداخله فعالیت ورزشی منتخب در بهبود سواد بدنی و ترکیب بدن دانش آموزان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: اضافه وزن و چاقی، ترکیب بدنی، سواد بدنی، فعالیت ورزشی
  • مجید کاشف*، فاطمه نورزاد، علیرضا کاشف صفحات 19-26
    سابقه و هدف

     دوران کودکی مهم ترین دوره رشد حرکتی به حساب می آید. رشد حرکتی بر عملکرد حرکتی و توانایی های فردی اثر می گذارد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین ویژگی های آنتروپومتریکی با تعادل و مهارت های بنیادی در دختران و پسران 3 تا 6 ساله شهر تهران است.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی و میدانی است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد. در این پژوهش 774 کودک (3 تا 6 ساله) در دو گروه پسر با میانگین وزنی (23/4 ± 90/18 کیلوگرم) و دختر با میانگین وزنی (94/3 ± 03/18 کیلوگرم) از مهدکودک های شهر تهران به صورت تصادفی - خوشه ای انتخاب شدند که این حجم نمونه بیش از تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان است. شاخص های آنتروپومتریکی (قد، طول دست، طول پا و طول قد نشسته) و مهارت های بنیادی (پرش، گرفتن توپ و پرتاب توپ) و تعادل در این پژوهش اندازه گیری شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی ارتباط بین ویژگی های آنتروپومتریکی با مهارت های بنیادی و آزمون یومن ویتنی برای بررسی اختلاف مهارت های بنیادی بین پسران و دختران استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین عوامل آنتروپومتریکی با مهارت های بنیادی و تعادل در دو گروه دختر و پسر رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، اما بین تعادل با طول پا (21/0-r = ، 02/0P =) و طول قد نشسته (22/0- r =، 02/ 0P =) در دختران 5 ساله رابطه منفی و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    محدودیت های حرکتی در دوران پیش دبستانی باعث شده است تعادل و برخی از مهارت های بنیادی هماهنگ با رشد جسمانی افزایش نیابد. پیشنهاد می شود والدین و مهدکودک ها با ایجاد فرصت های حرکتی متنوع برای رشد حرکتی کودکان تلاش کنند.

    کلیدواژگان: کودکان 3 تا 6 سال، مهارت های بنیادی، ویژگی های آنتروپومتریکی
  • زهرا قیصری، حسین صاحبدل*، مجید ابراهیم پور صفحات 27-33
    سابقه و هدف

     رفتارهای پرخطر یکی از مهم ترین مشکلات تهدیدکننده برای سلامت جسمانی، روان شناختی و اجتماعی فرد و جامعه به شمار می رود؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روان درمانی انگیزشی بر رفتارهای پرخطر (رفتار جنسی، خشونت) دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه مطالعه شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر بیرجند در سال تحصیلی 1398-99 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند و به پرسش نامه رفتارهای پرخطر زاده محمدی و همکاران پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات روان درمانی انگیزشی شرکت کردند، اما افراد گروه گواه در این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح معنی داری 05/0 = α استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد اثر روان درمانی انگیزشی بر کاهش رفتارهای پرخطر (رفتار جنسی، خشونت) دانش آموزان معنادار بود (01/0 > P). درنتیجه بین نمره های عامل (پیش آزمون و پس آزمون) در میزان کاهش رفتار جنسی و خشونت دانش آموزان تفاوت معناداری مشاهده شد (01/0 > P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت که استفاده از روان درمانی انگیزشی بر کاهش رفتارهای پرخطر (رفتار جنسی، خشونت) دانش آموزان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: خشونت، دانش آموزان، روان درمانی انگیزشی، رفتارهای پرخطر، رفتار جنسی
  • رحیم بدری گرگری، اسکندر فتحی آذر، شهروز نعمتی، دل آرام محمدی* صفحات 34-40
    سابقه و هدف

     قلدری در مدارس مشکلی جهانی است که پیامدهای منفی بسیاری بر افراد درگیر دارد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی برنامه آموزش بخشایشگری بر شفقت به خود در دانش آموزان قربانی قلدری بود.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری یک ماهه بود. از جامعه دانش آموزان متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 1398-99، نمونه ای متشکل از 32 دانش آموز قربانی قلدری انتخاب شد و در دو گروه 16 نفری به صورت تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله آموزش بخشایشگری دریافت کرد. بعد از اتمام آموزش پس آزمون گرفته و با استفاده از روش کوواریانس تحلیل شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه قربانی قلدری، مقیاس شفقت به خود و بسته آموزش بخشایشگری بود.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش بخشایشگری بر شفقت به خود در دانش آموزان قربانی قلدری در سطح 01/0 P < تاثیر مثبتی دارد و می تواند 96 درصد از واریانس شفقت به خود را با توان (1) تبیین کند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها، آموزش بخشایشگری می تواند روش قابل قبولی برای کاهش عواقب رفتارهای قلدری با افزایش صفت بخشیدن، ترویج محیط پذیرش و همدلی، احترام و محبت در مدارس باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بخشایشگری، شفقت به خود، قربانی، قلدری
  • منیره مشهدی، مهشید نصیری، مرضیه خلیلی، دانیال شادی* صفحات 41-47
    سابقه و هدف

     عواقب منفی مشکلات عادات خواب طیف وسیعی از کم توجهی، مشکلات رفتاری همچون تحریک پذیری، بی ثباتی عاطفی، بیش فعالی و عملکرد ضعیف تحصیلی را شامل می شود. هدف این مطالعه بررسی عادات خواب و عوامل موثر بر آن در کودکان بستری در بخش های داخلی کودکان بیمارستان بعثت همدان در سال 1397 بود.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بود. نمونه پژوهش شامل 120 کودک بستری در بخش های داخلی کودکان بیمارستان بعثت همدان بود. نمونه گیری در شیفت های مختلف و به صورت دردسترس و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه عادات خواب کودکان و پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و به صورت مصاحبه با کودک و والد جمع آوری و تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، کای دو و نرم افزار 24SPSS نسخه بررسی شدند.

    یافته ها:

     یافته های مطالعه نشان داد 95/69 درصد از کودکان عادات خواب ضعیف داشتند. بین زمان خواب و خواب آلودگی در طول روز رابطه آماری معناداری وجود داشت (000/0 = P). بین خواب آلودگی و رفتار خوابیدن رابطه آماری معناداری وجود داشت (000/0 = P). بین تحصیلات مادر و بیدارشدن رابطه آماری معناداری وجود داشت (000/0 = P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتاج به دست آمده مشخص شد عادات خواب کودکان تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند عادات خواب والدین، ساعات به خواب رفتن والدین و زمان بیدارشدن آن ها از خواب قرار دارد. پیشنهاد می شود والدین الگوی خواب مناسبی برای خود و کودکان در نظر بگیرند تا این الگوی خواب پایه خواب سالم را برای کودکان فراهم کند.

    کلیدواژگان: بیداری، زمان خواب، کودک، عادات خواب
  • فاطمه چراغی، آرش خلیلی، پگاه شریفیان* صفحات 48-55
    سابقه و هدف

     هم زمان با صعود ایمپالس های درد از طناب نخاعی، سیستم عصبی خودکار نیز تحریک و باعث ایجاد تغییراتی در شاخص های فیزیولوژیک می شود. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر انحراف دیداری و شنیداری بر شاخص های فیزیولوژیک حین تعویض پانسمان کودکان 6 تا 12 ساله انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی یک سوکور سه گروهی بود. حجم نمونه 120 کودک 6 تا 12 ساله دارای معیارهای ورود بودند که به صورت تصادفی بلوکی به طور مساوی به گروه انحراف دیداری، انحراف شنیداری و کنترل تخصیص یافتند. ابزارهای گردآوری داده ها برگه ثبت شاخص های فیزیولوژیک و دستگاه پالس اکسی متری بود. برای هر کودک از دو دقیقه قبل تا پایان پانسمان در گروه انحراف دیداری کارتون و در گروه انحراف شنیداری شعر آهنگین پخش شد. در هر سه گروه تعداد ضربان قلب و درصد اشباع اکسیژن خون شریانی حین انجام و 5 دقیقه پس از اتمام پانسمان اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها:

     حین تعویض پانسمان و 5 دقیقه بعد، میانگین تعداد ضربان قلب کودکان بین گروه دیداری، شنیداری و کنترل تفاوت آماری معناداری داشت (001/0 ˂ P). آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد تفاوت میانگین تعداد ضربان قلب در گروه دیداری و شنیداری بین زمان های اندازه گیری معنادار بود(001/0 ˂ P). حین تعویض پانسمان و 5 دقیقه بعد، میانگین درصد اشباع اکسیژن خون شریانی کودکان بین گروه دیداری، شنیداری و کنترل تفاوت آماری معنادار داشت (001/0 ˂ P). آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد تفاوت میانگین درصد اشباع اکسیژن خون شریانی درگروه های دیداری، شنیداری و کنترل بین زمان های اندازه گیری معنادار بود (001/0 ˂ P).

    نتیجه گیری: 

    به کارگیری دو روش انحراف فکر دیداری و شنیداری روش های مناسبی برای کاهش شدت نوسانات شاخص های فیزیولوژیک در پانسمان سوختگی کودکان است و از بین دو روش مذکور، روش انحراف دیداری در کاهش شدت نوسانات ضربان قلب موثرتر بود.

    کلیدواژگان: انحراف فکر، سوختگی، شاخص فیزیولوژیک، کودکان
  • رحیم بدری، شهروز نعمتی، تورج هاشمی، امید ابراهیمی * صفحات 56-64
    سابقه و هدف

     امروزه روش های آموزش متفاوتی برای حل مسایل کلامی ارایه شده است. یکی از این روش های جدید، آموزش مبتنی بر طرحواره است. هدف پژوهش حاضر معرفی ماهیت، مراحل، شواهد پژوهشی و اثربخشی آموزش حل مسایل کلامی مبتنی بر طرحواره بود.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نوع مرور متون است. به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با عنوان پژوهش، با استفاده از کلیدواژهای طرحواره، آموزش مبتنی بر طرحواره، مسایل کلامی، مسایل داستانی و حل مسئله در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Springer، Scopus، ProQuest، Elsevier، Science direct، Google Scholar، Magiran و SID عناوین و چکیده مقالات از سال 2009 تا 2019
    بررسی شد.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته ها، آموزش حل مسایل کلامی مبتنی بر طرحواره شامل چهار مرحله شناسایی ساختار مسیله، بازنمایی تصویری، حل مسئله و راهبردهای فراشناختی است که با ارتقای دانش مفهومی و رویه ای، در افزایش عملکرد حل مسئله دانش آموزان دارای اختلال ریاضی موثر است.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از طرحواره به منظور رفع ضعف های موجود در روش های آموزش حل مسایل کلامی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص با آسیب ریاضی ابداع شده است که برای معلمان، والدین و متخصصان اختلال یادگیری خاص کمک کننده است.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، حل مسئله، طرحواره
|
  • Navid Enfael, Banafsheh Omidvar*, Mohammad Zarenejad Pages 1-11

    The aim of this study was to predict the characteristics of borderline personality organization based on childhood trauma and family emotional atmosphere in drug addicts.This study was a predictive correlation in terms of its basic purpose and based on how to obtain the required data. The statistical population of the present study included all individuals with drug abuse disorders referred to addiction treatment centers in Shiraz, from which 123 people were selected as a sample size using multi-stage cluster random sampling; In such a way that one of the different areas of Shiraz city accidentally and among it males with substance abuse disorder referring to addiction treatment centers and green, Hafez, new life, school and living again located in Shiraz city (to 123 people were selected. The sample group was assessed by distributing the Leishringer Borderline Personality Disorder Questionnaire (1999), the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) by Bernstein et al. (2003), and the Hill Berne Family Emotional Atmosphere Questionnaire (1964). The collected data were analyzed at two levels (descriptive statistics and inferential statistics). At the statistical level, mean and standard deviation were used, and at the inferential statistical level, multivariate regression was used simultaneously. The results indicate that childhood trauma and the emotional atmosphere of the family are able to predict the characteristics of the borderline personality organization.

    Keywords: Childhood Trauma, Family Emotional Atmosphere, Traits of Borderline Personality Organization, Addiction
  • Zahra Rajabiyan, Nahid Talebi* Pages 12-18
    Background and Objective

    Physical literacy refers to onechr('39')s capacity to adopt  a healthy and physically active lifestyle. The present study aimed to investigate the effect of a selected exercise program on physical literacy and body composition of overweight and obese elementary school girls.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted based on a pre-test-post-test design and a control group. A number of 30 elementary school girl students (age range of 7-12 years old) with overweight and obesity were selected by purposive sampling method. Thereafter, they were randomly assigned to two groups of experimental and control (n=15 in each group). The experimental group practiced selected sports activities in 12 60-minu sessions for 8 weeks. Before and after the intervention, the physical literacy questionnaire scale was completed by the subjects and the body composition status (height, weight, fat percentage, muscle mass percentage) was assessed. Data analysis was performed using analysis of covariance and dependent t-test.

    Results

    The obtained results pointed to a significant increase in body literacy level and muscle mass percentage, as well as a significant decrease in total body weight, body mass index, and fat percentage of the subjects (P≤ 0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the results of the present study, it can be concluded that the intervention of selected sports activities has been effective in the improvement of  physical literacy and body composition of students.

    Keywords: Body Composition, Overweight, Obesity, Physical Literacy, Sports Activity
  • Majid Kashef*, Fatemeh Nourzad, Alireza Kashef Pages 19-26
    Background and Objective

    Childhood is the most important period of motor development which strongly affects motor function and abilities. The present study aimed to investigate the relationship of anthropometric features with balance and fundamental skills in 3-6 years old girls and boys in Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlational and field study used Morgan table to determine the sample size. For the purpose of the study, 774 children (3-6 years old) in two groups of boys with mean weight of 18.90±4.23 kg and girls with mean weight of 18.03 ± 3.94 kg were selected via cluster sampling from kindergartens in Tehran. This sample size exceeded the calculated value based on Morgan table. Anthropometric indices (e.g., height, arm length, leg length, sitting height), fundamental skills (e.g., jumping, catching the ball, throwing the ball), and balance were measured in this study. To analyze the data, Spearman correlation coefficient was used to examine the relationship between anthropometric features and fundamental skills. Moreover, the Mann-Whitney test was employed to assess differences in fundamental skills between boys and girls.

    Results

    Based on the results, anthropometric factors were significantly correlated with fundamental skills and balance in girls and boys. Nonetheless, balance was  negatively and significantly correlated with leg length (P=0.02; r=-0.21) and sitting height (P=0.02; r=-0.22) in 5-year-old girls.

    Conclusion

    Movement limitations in preschool are serious barriers to the development of balance and some fundamental skills, simultaneous with physical development. It is suggested that parents and kindergarten officials promote childrenchr('39')s motor development by providing them with a variety of movement opportunities.

    Keywords: Anthropometric Features, Fundamental Skills, 3-6 Years Old Children
  • Zahra Gheisari, Hossien Sahebdel*, Majid Ebrahimpour Pages 27-33
    Background and Objective

    High-risk behaviors are one of the most important threatening problems for the physical, psychological, and social health of individuals and society. This study aimed to determine the effectiveness of motivational psychotherapy on high-risk behaviors (i.e., violence and sexual behavior) of students.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest control group design. The study population included all male high school students in Birjand, Iran, in the academic year of 2019-2020. The samples (n=30) were selected using the purposive sampling method, randomly divided into two groups of experimental and control (n=15 each), and responded to the Iranian Adolescents Risk-taking Scale. The experimental group participated in eight 90-minute motivational psychotherapy sessions, while the control group received no intervention during this period. The collected data were analyzed in SPSS software (version 22) using the multivariate analysis of covariance at the significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the effect of motivational psychotherapy was significant in reducing high-risk behaviors (i.e., violence and sexual behavior) (P<0.01). As a result, there was a significant difference between the pretest and posttest scores of experimental and control groups regarding violence and sexual behavior (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, the application of motivational psychotherapy affected reducing high-risk behaviors (violence and sexual behavior) of students.

    Keywords: High-Risk Behavior, Motivational Psychotherapy, Sexual Behavior, Students, Violence
  • Rahim Badri Gargari, Eskandar Fathi Azar, Shahroz Nemati, Delaram Mohammadi* Pages 34-40
    Background and Objective

    School bullying is a global problem that has negative consequences for those involved. This study was conducted to evaluate the effectiveness of forgiveness training programs on self-compassion among bullying-victim students.

    Materials and Methods

    The quasi-experimental research was conducted based on a pretest-posttest control group design and a one-month follow-up. The samples (n=32) were selected from the high school bullying-victim students studying in Tabriz, Iran, in the academic year of 2019-20 and randomly divided into two groups (n=16 each). The experimental group received ten sessions of forgiveness training intervention. After the training course, the cases were subjected to a posttest, whose scores were analyzed using the covariance method. Research tools included the Bullying Victimization Scale, Self-Compassion Scale, and a forgiveness training package.

    Results

    The results showed that forgiveness training had a positive effect on self-compassion (P<0.01) and could explain 96% of the variance of self-compassion with the power of 1.

    Conclusion

    Based on the findings, forgiveness training could be an acceptable way to reduce the consequences of bullying behaviors through increasing forgiveness and by increasing the attribute of forgiveness, acceptance and empathy, respect and kindness in school.

    Keywords: Bullying, Forgiveness Training, Self-Compassion, Victim
  • Monireh Mashhadi, Mahshid Nasiri, Marziyeh Khalili, Danial Shadi* Pages 41-47
    Background and Objective

    Sleep problems can result in a wide range of negative consequences, including inattention and behavioral problems, such as irritability, emotional instability, hyperactivity, as well as poor academic performance. The present study aimed to investigate sleep habits and effective factors influencing them among children admitted to the pediatric wards of Be’sat Hospital in Hamadan in 2019.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 120 children admitted to the pediatric wards of Be’sat Hospital in Hamadan, Iran. Sampling was performed via convenience method in different shifts based on inclusion criteria. Data were collected and completed using Childrenchr('39')s Sleep Habits Questionnaire and demographic information form in the form of interviews with children and parents. Data were analyzed in SPSS software (version 23) using t-test and chi-square.

    Results

    Based on the obtained results,  15.5%, 69.95%, and 14.55% of the children had good poor had very poor sleep habits, respectively. There was a statistically significant relationship between sleep time and daytime sleepiness (P=0.000) so that children who slept late were more sleepy during the day. There was a statistically significant relationship between sleepiness and waking up in the morning (P=0.000) so that children who woke up early were more sleepy during the day. There was a statistically significant relationship between sleepiness and sleeping behavior (P=0.000) so that children who did not have a proper sleep-wake pattern were more sleepy during the day. There was a statistically significant relationship between motherchr('39')s education and waking up (P=0.000) so that children whose mothers had an academic education had a better sleep-wake patterns and their waking time was later than other children.

    Conclusion

    As evidenced by the results of the present study, childrenchr('39')s sleep habits are influenced by various factors, such as parents chr('39')sleep habits, parentschr('39') hours of sleep, and waking up  time.

    Keywords: Awake, Child, Sleep Habits
  • Fatemeh Cheraghi, Arash Khalili, Pegah Sharifian* Pages 48-55
    Background and Objective

    As pain impulses ascend from the spinal cord, the autonomic nervous system is stimulated and leads to changes in physiological parameters. This study aimed to compare the effect of visual and auditory distractions on the physiological parameters during dressing change procedure in children aged 6-12 years.

    Materials and Methods

    This blinded clinical trial was conducted using a three-group design. In total, 120 children aged 6-12 years met the inclusion criteria and were randomly assigned to a control, as well as two visual and auditory distraction groups using the randomized block method. The data were collected using the physiological index record sheet and pulse oximetry device. A cartoon and a rhythmic melody were played for each child in the visual and auditory distraction groups, respectively, two minutes before the onset of the dressing to the end of the dressing change. In all three groups, the heart rate and arterial blood oxygen saturation percentage were measured and recorded during and 5 minutes after dressing change. The obtained data were analyzed using SPSS software (version 16) through one-way analysis of variance, repeated measures analysis of variance, and Bonferroni post hoc test.

    Results

    There was a statistically significant difference among the visual, auditory, and control groups regarding the mean heart rate of the children during the dressing changing and 5 minutes later (P˂0.001). Furthermore, the analysis of variance with repeated measures showed a significant difference between the visual and auditory groups in terms of the mean heart rate between the measurement times (P˂0.001). A significant difference was also observed among the visual, auditory, and control groups regarding the mean percentage of arterial blood oxygen saturation in children during dressing change and 5 minutes later (P˂0.001). Analysis of variance with repeated measures revealed a significant difference among the visual, auditory, and control groups in terms of the mean percentage of arterial blood oxygen saturation between the measurement times (P˂0.001).

    Conclusion

    The use of visual and auditory distractions is a suitable method to reduce the intensity of fluctuations in physiological parameters during dressing change in children with burns. It should be mentioned that out of these two methods, visual distraction was more effective in reducing the intensity of heart rate fluctuations, compared to auditory distraction.

    Keywords: Burns, Children, Physiological Parameter
  • Rahim Badri, Shahrooz Nemati, Tooraj Hashemi, Omid EbrahimI* Pages 56-64
    Background and Objective

    Today, different teaching approaches have been offered to solve word problems. Schema-based instruction is one of these new approaches. This study aimed to identify and determine the nature, stages, research evidence, and effectiveness of schema-based instruction on resolving students’ word problems.

    Materials and Methods

    This is a review study. Studies and resources related to the study titles were found searching such keywords as “Schema”, “Schema-Based Instruction”, “Word Problems”, “Story Problems”, and “Problem Solving” in internal and external databases, such as Pubmed, Springer, Scopus, ProQuest, Elsevier, Science Direct,  Google Scholar,  Magiran,  SID in the article abstracts from 2009 to 2019.

    Results

    Based on the findings, the schema-based instruction on word problem-solving consists of four stages including problem structure identification, visual representation, problem-solving, and metacognitive strategies that can enhance the problem-solving performance of students with math learning disorders through the promotion of their conceptual and procedural knowledge.

    Conclusion

    The schema-based instruction has been designed to eliminate the existing shortcomings in the methods of teaching to students with a specific learning disorder in the subject of mathematics and can be helpful to teachers, parents, and professionals working in the field of special learning disorders.

    Keywords: Learning Disorder, Problem Solving, Schema